Tradicionalni pršut iz Krasa


>> Priprava tradicionalnega pršuta iz Krasa

In v noči slišal sem ga jaz
popotnik, ki skoz dalje roma,
in kot je tih njegov bil glas,
spoznal sem ga: bil je od doma.

( Igo Gruden )

Ob besedi Kras, vsakomur od nas misli kar same uidejo k bogato obločeni mizi z raznimi dobrotami. Med njimi vsekakor kraljuje kraški pršut. Ampak, kaj vse se mora zgoditi preden se na krožniku ponosno razkazujejo tanke rdeče rezine?

Pri nas se pa le za izbrane skrbno skriva. Potuhnjeno čepi in čaka, poljublja polmrak, ki se suče okoli njega, nastavlja svoje lice burji, zori in se suši. Tisti, ki je stoletja za naše prednike predstavljal krono skoraj dvoletnega trdega dela in prijaznosti naše neprimerljive Kraške Klime.
Ko mu ledeno mrzla zimska burja ureže karakter, ko sveš pomladni jugo v svojih nedrih prinese sol iz morja, ko mu poletna vročina pomaga, da doseže zrelost in ko jesenski piš poboža njegov trden značaj On, poseben, edinstven, enkraten, pripravljen nestrpno pričaka njegov dan.

Da ga vzamete s seboj.
Da mu pokažete nove kraje.
In da Vas bo prepričal, da se splača če en krat iti po isti poti.

Poleg pršuta opus kraških suhomesnatih izdelkov dopolnimo s Panceto, Zašinkom (Ošokolo) in Suhimi kraškimi klobasami. Vsi naši mesni izdelki so narejeni z uporabo nejodirane soli iz piranskih solin, popra, avtohtonega kraškega česna domače pridelave in kaplice domače malvazije. Ne dodajamo nobenih nitritov, nitratov ali drugačnih kemikalij.
Predstavitev
Ponudba
Vale
Kje smoZa več fotografij poglej na facebook na naš odprt profil oz vprašaj za katalog na
igor_zivec@siol.net


Kmetija Živec
Veliki dol 19, 6221 Dutovlje,
tel: 041 429 670
igor_zivec@siol.net
www.zivec.eu